X

 

 

علم سنجي

علم سنجي با كتاب سنجي و اطلاع سنجي تا اندازه اي همسان و هم معنا هستند و هرسه مستقيمأ به دانش و روش اندازه گيري وابسته اند . از اين رو عليرغم آنكه دامنه و كاربرد آنها در علوم مختلف به شكل هاي متفاوت نمايان مي گردد، در بسياري از موارد، ميان اين واژه ها تداخل وجود دارد.:

- كتابسنجي

 عبارت است از گرد آوري و تفسير آماري كتب و مجلات، بررسي تحرك تاريخي درامر تدوين كتب و ديگر نشريات و پژوهشي در سطح ملي و جهاني در زمينه كتابها و مجلات و مواردي از اين قبيل مي باشد. حوزه کتاب سنجی و شاخه های مرتبط آن به طور مستقیم با بررسی میزان تولید اطلاعات علمی در حوزه های تخصصی مختلف در ارتباط است و شاخص هایی را برای ارزیابی و سنجش میزان اطلاعات تولید شده در زمینه های گوناگون و در کشورهای مختلف در اختیار دانشمندان قرار می دهد.

اطلاع سنجي

اطلاع سنجی را مي توان " كاربرد روش هاي رياضي و آماري در اندازه گيري اطلاعات و جنبه هاي مرتبط با آن" معنا كرد. اطلاع سنجي اصولا با اندازه گيري و سنجش و همين طور با تئوريها و الگوهاي رياضي، پيرامون همه جنبه هاي اطلاعات و ذخيره و بازيابي اطلاعات سروكار دارد.

مي توان گفت كه اطلاع سنجي مقدمه فراگيري است كه كتاب سنجي و علم سنجي را در برمي گيرد. چنانچه اطلاعات مضبوط مورد استفاده فرار گيرند و زمينه اي فراهم شود تا بتوان در مورد چگونگي به كارگيري و نيز كاربران اين اطلاعات،‌مطالعاتي به عمل آورد؛ اين بررسي به "كتاب سنجي" منجر مي گردد. چنانچه به رابطه دروني عناصر اطلاعاتي و نيز ميان كاربران بپردازد. اين مقوله را علم سنجي مي خوانند.